De meest innovatieve gemeente

We gaan op zoek naar de meest innovatieve gemeente van Nederland. En ja: Iemand gaat winnen!

Maar belangrijker: Eén van de belangrijkste onderdelen van innovatief zijn, is het leren van lessen.

Die lessen gaan we delen. Dus: de beste aanpak van eenzaamheid, mobiliteit, circulair werken en werkgelegenheid vindt iedereen die meedoet binnenkort hier: Gratis, maar niet voor niets!

 

Waarom doe je mee?

We staan voor grote vraagstukken: Eenzaamheid, werkloosheid, duurzaamheid, mobiliteit. Complexe zaken met veel onzekerheid. De oplossingen en inzichten hiervoor willen we gaan delen: In de vorm van een wedstrijd: Wat is de Meest Innovatieve Gemeente van Nederland?

Het idee is om een belangrijk deel van de "score" van hoe innovatief je bent, te bepalen door het #aantal lessen dat je als gemeente de afgelopen 3 jaar geleerd hebt en kunt delen.

Een les kan heel breed zijn: Een geniaal nieuw inzicht, of juist een gefaald project waardoor je nu anders werkt, of zelfs een veranderde zin op de website waardoor inwoners nu wél hun afval op de juiste dag aanbieden.

De deelnemende gemeenten krijgen op deze manier inzicht in de lessen van andere gemeente. Dit loont direct: Het experiment aan de andere kant van het land leert je misschien een les waar jij anders veel geld & tijd in had gestopt, of je helpt juist een ander!

En….wanneer je een top-10 positie weet te veroveren komen wij persoonlijk een schitterende uit duurzaam hout-uitgefreesde oorkonde brengen: Foto-moment en al. Toch tof om aan gasten te laten zien: wij zijn de meest innovatieve gemeente van Nederland.

Hoe doe je mee?

Wij geloven dat er voor innovatie 3 zaken noodzakelijk zijn:

  • Een innovatie visie die past bij de gemeente, helder en inspirerend is.

  • Een praktijk: Niet lullen maar poetsen. Wat ben je aan het doen? Testen uitproberen, vallen en opstaan. Het gaat om wat je leert.

  • Een management: Het is duidelijk wie wat doet en hoe iets geschaald en gerealiseerd kan worden.

 

Op deze zaken gaan wij punten geven. En corresponderen. En ondertussen halen we de lessen op. Die delen we met de deelnemers. Dus: werk jij bij een gemeente? Doe mee!

Wie zijn wij?

Wij zijn Grow a Pair. In verschillende vormen al 15 jaar bezig met innovatie.

Wie zijn wij om anderen te beoordelen? Tja, nieuwsgierig, analytisch en open. Denk je dat je het beter weet? Zou best kunnen! Laat het ons dan weten via een berichtje, en allicht dat je mee kan doen met onze zoektocht!

Puntentelling?

Ja, er is een winnaar, dus er is een puntentelling. Die werkt zo:

  • Hoe goed is de innovatie strategie (1-10 punten)

  • Hoe goed is de praktijk (1-20 punten)

  • Hoe goed is het innovatie management (1-10 punten)

  • 1 à 2 punten per geleerde les uit de afgelopen 3 jaar.

Die laatste is natuurlijk spannend, want in principe oneindig. Welke lessen heb je geleerd, hoe, voor wie, en wat doe je er mee? Parkeerprobleem opgelost? Eenzaamheid gehalveerd? Zwerfafval verleden tijd? Leegstand in de het centrum vervangen door gezelligheid? Circulaire productie?

Deze lessen worden uiteindelijk gedeeld.